Μία από τις “πρωταθλήτριες” χώρες της Ευτυχίας σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΗΕ, η Δανία, εγκαινιάζει το πρώτο αντίστοιχο Μουσείο
Μέσα σε έναν υπόγειο χώρο στο κέντρο της Κοπεγχάγης εγκαινιάστηκε το πρώτο Μουσείο της Ευτυχίας παγκοσμίως, και μέσα σε μόλις έναν μήνα έχει υποδεχτεί γύρω στους 600 επισκέπτες όλων των ηλικιών (σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο του μουσείου, λόγω της πανδημίας επιτρέπεται να βρίσκονται μέχρι 25 άτομα κάθε φορά).
“Στο μουσείο της ευτυχίας, οι επισκέπτες έχουν το δικαίωμα μιας περιήγησης στην ευτυχία που τους επιτρέπει να τη δουν σε διαφορετικές εκφάνσεις. Θα δείτε την ιστορία της ευτυχίας, θα δείτε την πολιτική της ευτυχίας, την επιστήμη της ευτυχίας”, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μάικ Βίκινγκ, ο ιδρυτής του μουσείου, που διευθύνει επίσης το Ινστιτούτο Ερευνών για την Ευτυχία.
Μπαίνοντας στο εσωτερικό του μουσείου, ο επισκέπτης μπορεί να διαβάσει όλες τις πληροφορίες σε μεγάλα χρωματιστά πανό που κρέμουνται στους λευκούς τοίχους. Εκεί αναγράφονται πληροφορίες για τη θεωρία της ευτυχίας στην οικονομική της διάσταση ή στη χημική έκφρασή της, ενώ το εισιτήριο κοστίζει 95 κορόνες Δανίας (σχεδόν 13 ευρώ).
“Το να δω το πώς σχετίζεται η ευημερία μου με την ευτυχία μου με κάνει να θέλω να γίνω πιο ευτυχισμένος”, δήλωσε με ενθουσιασμό ο Σάρεν Μουνκ Χάνσεν, ένας δικηγόρος ηλικίας 36 ετών.
Στο τέλος της επίσκεψης οι επισκέπτες καλούνται να γράψουν σε ένα χαρτί τον δικό τους ορσμό της ευτυχίας, το οποίο θα αανρτηθεί με άλλα σε έναν από τους τοίχους του μουσείου.
Άραγε τι είναι η ευτυχία; Για τον Μάικ Βίκινγκ, «είναι η ιδέα να έχει κανείς έναν στόχο στη ζωή, είναι ένα ωραίο γεύμα, ένα καλό κρασί, να έχεις καλή συντροφιά, με ανθρώπους που αγαπάς. Είναι η ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της ιδιωτικής ζωής».
Η Δανία θεωρείται μία από τις «πρωταθλήτριες» της ευτυχίας, βάσει των εκθέσεων του ΟΗΕ “World Happiness Report”, που δημοσιεύονται κάθε χρόνο από το 2012.
Το 2020, το μικρό σκανδιναβικό βασίλειο των 5,8 εκατομμυρίων κατοίκων βρέθηκε στη δεύτερη θέση του σχετικού καταλόγου, πίσω από τη Φινλανδία.
Όπως οι γείτονές της, η Δανία απολαμβάνει υψηλή ποιότητα ζωής, με αυξημένο το αίσθημα ασφάλειας και με δημόσιες υπηρεσίες μεταξύ των καλύτερων του κόσμου.
«Είμαστε ίσως οι λιγότερο δυστυχισμένες χώρες (οι Σκανδιναβικές), διότι πιστεύω πως το σκανδιναβικό μοντέλο είναι πραγματικά καλό για να εξαλείψει κανείς τα αίτια της δυστυχίας», υποστηρίζει ο Βίκινγκ.
Επομένως, «όταν μια χώρα είναι επαρκώς ισότιμη, αυτό σημαίνει επίσης ότι υπάρχει λιγότερος φθόνος», κατέληξε.